اسپانیا، یکی از کشورهای اسرارآمیز جهان بوده که دارای تاریخی بزرگ و پربار هست و سبک زندگی در آن آرام و دارای مردمی گرم به شمار می آید. اسپانیا به کشوری که دارای جشنواره های رنگارنگی هست در جهان معروف شده و سواحل بکرش سالانه طرفداران بسیاری را بسوی خود فرا می خوانند. سواحل یاد شده تنها نمونه ای از جاذبه های بکر اسپانیا شمرده می شوند. اسپانیا را می توان دومین کشوری دانست که بعد از ایتالیا بالاترین شمار آثار جهانی ثبت شده را دارد، آثاری که شکوه تاریخ این سرزمین را به رخ بینندگان داخلی و خارجی می کشند. شهر بارسلونا با گروهی از معماری معاصر و همچنین موزه پیکاسو و گالری های متعدد از آثار نام آوران هنر می تواند هر شیفته این رشته را وسوسه بازدید کند. از جمله این موزه ها می توان موزه دل پرادو را نام برد که از غنی ترین موزه های هنر دنیا شمرده می شود. ناگفته نماند، این کشور در رشته فوتبال و تیم هایی چون بارسلونا و رئال مادرید همیشه حرف هایی جدی برای گفتن داشته و دارد و رشته هایی چون اسکی، شنا، بسکتبال، تنیس، تنیس روی میز و دوچرخه سواری طرفداران بسیاری را برای خود دست و پا کرده اند. ما می خواهیم در این مطلب شما را به تماشای یکی از جذابیت های دیدنی این کشور تحت نام کاخ الحمرا اسپانیا دعوت کنیم، پس با ما در تور مجازی کاخ الحمرا گرانادا همراه باشید.
قصر الحمرا
در شهر گرانادا و منطقه آندلس مجموعه ای از بناهای تاریخی قرار دارد که یکی از برترین اماکن محبوب در این کشور نامیده می شود. به جرات می توان کاخ الحمرا اسپانیا را برجسته ترین اثر دوره رنسانس در اسپانیا و شمال آفریقا و یکی از برجسته ترین های جهان اسلام برشمرد. از نظر برخی نظریه پردازان گمان می رود که نام این بنای عظیم از نام موسس آن یعنی محمد ابن الاحمر برگرفته شده و گروهی هم عقیده دارند چون این مجموعه از خشت های خشک شده در زیر نور خورشید بنا شده، به این نام معروف شده است. زمان تاسیس کاخ الحمرا گرانادا به عصر فرمانروایی الاحمر و جانشینان او برمی گردد.
بخش های داخلی قصر الحمرا
کاخ الحمرا اسپانیا از چندین بخش داخلی تشکیل شده که هر کدام در دوره ای به ساختمان اصلی اضافه شده اند. قسمت های کاخ الحمرا گرانادا شامل شبستان، بارگاه و حرمسرا بوده و همچنین این کاخ دارای باغ های پلکانی و قلعه هم هست. قسمت اعظم کاخ الحمرا اسپانیا شبستان هست که مناسب سفیران و میهمانان ویژه بوده و از تزئینات فراوان، اتاق های متعدد، حیاط های انباشه از گل و همچنین استخری که در دو طرف آن گلکاری های زیبا دیده می شوند، تشکیل می شود. اتاق سفرا هم یک تالار چهار گوش بزرگ بوده که با گنبدی چوبی خودنمایی می کند. در کل، باید گفت که این بنا به نوعی درونگرایی شده و تزئینات درون آن خیلی بیشتر از بیرون هستند.
فراوانی آب در قصر
معماران و سازندگان این مکان چون از صحرانشینان بودند، آب در زندگیشان نقش مهمی داشته و به همین دلیل، در جای جای این کاخ چشمه و آب نما قرار داده اند. فواره، آب نما و حوضچه های متعدد به زیبایی محوطه کاخ الحمرا گرانادا افزوده و همچنین باعث شده تا گل ها و گیاهان به محیط سرسبزی و طراوت بخشند و گشت و گذار را برای علاقمندان دلچسب تر کنند.
دیوارهای داخلی و سنگ نوشته ها
شکوه معماری اسلامی با طرح های اسلیمی و سنگ نوشته های عربی و گل و بته حک شده بر دیوارهای داخلی، بخوبی بیانگر این است که در دوران اسلام چه حکومت مقتدری بر این سرزمین تسلط داشت. از زیباترین تزئینات این بنا می توان به کاشی های رنگی و طرح های هندسی اشاره کرد که متاسفانه، هنرمندانشان نامعلوم هستند و با اطمینان نمی توان از هنرمندی مشخص نام برد، ولی می توان با قطعیت گفت که این مجموعه در دوران فرمانروایی الاحمر و خلفای پس از او تاسیس شده است.
معماری کاخ
هر چقدر ظاهر و نمای خارجی قصر ساده دیده می شود، داخل آن کاملا برعکس به تزئینات گوناگونی مزین شده است، تزئیناتی چون گچبری، کاشیکاری. دیوارها با کلمات قرآنی و خط کوفی که قداست اسلامی را بخوبی به نمایش گذاشته اند، زینت داده شده و تزئینات سقف استلاگمیت های غارها را در ذهن تداعی می کنند. از چهار سو، این عمارت با طاق هایی همراه با ستون های آذین بسته از گچبری خاصی که به شکل تور بافت کنده کاری شده، احاطه شده است. این طاق ها نیز با نوشته های قرآنی به زیبایی هنر اسلامی را به رخ تماشاگران می کشند و درست در مرکز محوطه، حوض کوچکی سوار بر چند شیر سنگی توجه تماشاگران را به سوی خویش فرا می خواند. گویی کاخ الحمرا اسپانیا تجسمی از افسانه هزار و یک شب است که به زیبای به منصه ظهور رسیده و علاقمندان را به زیبایی جذب خود می کند و به حق، شاهکاری از معماری اسلامی در اروپا حساب می شود. کاخ الحمرا یادگاری ارزشمند از خلاقیت و معماری بوده که با گذشت قرن ها همچنان جاذبه ای گرانقدر است و چون نگینی سرخ بر پیشانی کشور اسپانیا می درخشد.
تنظیم و گردآوری : فاطمه پهلوان زاده